Nehnuteľnosti za pár rokov už len pre (výrazne) majetných
30. 10. 2019

Nehnuteľnosti za pár rokov už len pre (výrazne) majetných

Ceny domov a bytov stúpajú v SR dvakrát rýchlejšie ako v EÚ! V kategórii medziročného rastu cien domov a bytov sme na šiestej najvyššej priečke v EÚ. Eurozóna ako celok, zdvihla ceny nehnuteľností v priemere o 4,2%. V prvom štvrťroku bol u nás dokonca medziročný rast cien nehnuteľností druhý najvyšší!

Odborníci aj naďalej sľubujú udržanie trendu vysokých cien a pripúšťajú len veľmi malé "zvoľnenie" nárastu.

Kedy to všetko začalo? Ceny nehnuteľností u nás začali nepretržite stúpať od posledného štvrťroka 2016 a vzostupná tendencia sa bez prestávky udržala až do druhého štvrťroku 2017. V tej dobe bol nárast dokonca rekordný a medziročné zdraženie bolo 13,3%. Ak by sme to v vtedy porovnali s priemerom v EÚ ide o viac ako trojnásobný nárast. 

Momentálny stav ukazuje, že v druhom štvrťroku narástli najviac ceny nehnuteľností v Maďarsku a to rovno o 14%. Za Maďarskom je s 11,4% Luxembursko, 10,4% Chorvátsko a Portugalsko s 10,1%.

To čo ženie v krajinách EÚ rast cien domov a bytov hore sú lacné peniaze, ktoré dokážu stimulovať dopyt z pozície dostupnejších hypoték. Ďalším znakom, ktorý je nutné pre Eurozónu spomenúť je samozrejme efekt záporných úrokových sadzieb. Vďaka nim sú investori nútení pre zhodnotenie peňazí hľadať nové alternatívy. Tu sa podľa analytikov pre realitný trh otvára možnosť v podobe nájomného a s ním ďalšieho rastu cien bývania.

K zrovnaniu cien medzi východnou a západnou Európou potom dochádza vďaka tomu, že na východe rastú ceny oveľa rýchlejšie. Až sa ešte viac priblíži, očakáva trh, že záujem o byty sa začne znižovať.

Kde teda teraz kupovať nehnuteľnosti. Posledné čísla ukazujú že ceny nehnuteľností spadli v Taliansku. V druhom štvrťroku  klesli o 0,2%. Podľa ekonómov je isté, že pokles majú na svedomí dlhodobé hospodárske problémy krajiny, ktoré realitnému trhu rozhodne nepomáhajú a ceny domov a bytov tu padajú už tretí rok.

Bc. Beáta Kohiarová, RSc.
Autor: Bc. Beáta Kohiarová, RSc.

Vďaka viac než 13 ročným skúsenostiam na realitnom trhu pomáham ľuďom predať nehnuteľnosti bezpečne, výhodne a rýchlo.

Špecializujem sa na predaje a prenájmy v Levoči, Spišskej Novej Vsi a ich okolí, tu mám najviac predaných nehnuteľností a spokojných klietov. 

Začínala som s prácou realitnej maklérky v Spišskej Novej Vsi a moje prvé kroky po realitných cestách v roku 2010 boli pod značkou RE/MAX, s ktorou som ukončila spoluprácu v roku 2018 z osobných a rodinných dôvodov. V súčasnej dobe ma nájdete pod vlastnou značkou BEA REALITY Levoča, ktorá je členom Realitnej únie SR.

Práca realitnej maklérky ma skutočne baví a snažím sa ju robiť tak, aby boli moji klienti spokojní. Ľudia sa môžu na mňa obrátiť s dôverou, ak potrebujú riešiť svoje starosti či majú obavy s predajom, ak hľadajú človeka skúseného, vzdelaného, zodpovedného, čestného, trpezlivého, vytrvalého, s individuálnym a ľudským prístupom, ktorý im zabezpečí realitný servis, aký potrebujú.

Pokiaľ Vás čokoľvek ďalšie o mne a o mojej práci pre klientov zaujíma, neváhajte ma kontaktovať. Rada sa s Vami stretnem osobne. Teším sa na spoluprácu.

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie


Stiahnite si zadarmo

7 chýb pri predaji nehnuteľnosti

spracovaním osobných údajov